Vårterminens rektorsbrev

Nästa vecka är det skolavslutning igen!
Det ska bli trevligt att få avsluta året tillsammans i aulan och lyssna på framträdanden från våra elever. Efter det kan sommaren få börja på riktigt.

Detta år har som alla andra år varit händelserikt. Det är så mycket jag vill berätta men jag får välja ut några speciella händelser. Skolan utvecklas fint och jag är mycket glad och stolt över att vara rektor på Eriksdalsskolan.

• Denna termin har det börjat  många nyanlända elever på skolan, från främst Syrien. Förra året tog vi emot ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Det har fungerat mycket väl och både elever och personal har tagit emot dessa nya elever väldigt bra. På Eriksdalsskolan dag fanns flera av dessa nyanlända elevers föräldrar med och det gjorde mig så glad.
  • Elevrådet åk.6-9 arrangerade en temadag för några veckor sedan med inslag från både Syrien och Afghanistan. Det var oerhört gripande för oss alla att få ta del av dessa nyanlända elevers egna berättelser om sina hemländer eller sin resa i båt över medelhavet. Ett mycket fint collage med bilder gjordes denna dag av eleverna och ni kan se det utanför en av slöjdsalarna vid skolan exp. Titta gärna på det när ni besöker skolan.
  • Eriksdalsskolan dag är en fantastisk tillställning som börjar bli en fin tradition. Den dagen visar Eriksdalsskolan elever och lärare prov på en fantastisk kreativitet. Jag försöker gå runt och besöka alla och måste säga att jag blir imponerad över de arbeten som våra elever gör. Tack till all personal som arrangerar detta och tack till alla er föräldrar som hjälper till att baka, laga god mat och fixa!
  • Grundsärskolan tar emot fler elever och till hösten är den gruppen cirka 21 elever. Staden har denna termin haft sina egna inspektörer på plats. De var väldigt nöjda med verksamheten och tyckte att den höll en mycket hög kvalité precis som Skolinspektionen tyckte våren 2015. Personalen där gör ett fantastiskt jobb. Det vi fick med oss att utveckla var att vi behöver arbeta mer med inkludering av även de eleverna i den vanliga grundskolan. Det tar vi till oss och vi planerar nu för att några av de eleverna  ska vara helt inkluderade på våra fritidshem  i höst. De kommer även att delta i delar av undervisningen som passar. Detta rör till en början bara lågstadiet men så småningom kommer detta att röra fler stadier.
  • En förändring i läroplanen som rör ”programmering i undervisningen” kommer att genomföras med start läsåret 18/19. Vi är dock väl förberedda på detta och kommer att  starta upp delar av detta redan nästa läsår. Mer information om detta får ni på våra föräldramöten i höst. Till min glädje som gammal idrottslärare blir det också mer idrott i skolan. Det dröjer dock lite längre med införandet av det men vi kommer försöka att få in mer daglig rörelse i skoldagen på alla sätt vi kan.

Nästa läsår skulle jag vilja att vi kommer igång med samråd med er föräldrar igen. Något som legat helt nere detta läsår. Jag kommer att bjuda in er föräldrar till en  kväll och tänkte att vi kan träffas och diskutera frågor som rör varje stadie. Jag bjuder då in föräldrar för åk.1-3, 4-6 och 7-9 vid separata tillfällen. Kom gärna med förslag på frågor som ni vill att vi diskuterar.
Tack för detta läsår. Jag uppskattar mycket att få era synpunkter och tankar om skolan och vill fortsätta att utveckla ett gott samarbete med er föräldrar.
Ha en härlig sommar och se till att era barn vilar ut inför nästa läsår men uppmuntra gärna till att de rör på sig varje dag, läser böcker, badar och solar!

Happy Hilmarsdottir